top of page

Veroorzaakt laserontharing kanker? Kom erachter wat de waarheid is van deze populaire mythe.

Misschien heb je gehoord dat laserontharing kanker kan veroorzaken. Maar is er enig bewijs voor deze bewering?


Er is geen bewijs dat laserontharing huidkanker veroorzaakt. Dat idee is slechts een gerucht dat niet op waarheid gebaseerd is. Laserontharing werkt door geconcentreerd licht op de haarzakjes in de huid te richten. Het licht wordt geabsorbeerd door het pigment van het haar, wat het haarzakje beschadigt en voorkomt dat het haar terug groeit. Wanneer dit wordt uitgevoerd door professionals met de juiste apparatuur is het niet riskant voor je huid.


Laserontharing wordt door veel studies als veilig beschouwd, maar het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat alleen ervaren mensen het uitvoeren. In Amsterdam zijn er veel schoonheidssalons waar ze weten hoe ze deze behandeling veilig kunnen uitvoeren, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over je huid.


Is er enig bewijs dat laserontharing kanker veroorzaakt?

Veroorzaakt laserontharing kanker

Het idee dat laserontharing kanker zou kunnen veroorzaken heeft geen enkel bewijs. Sommige mensen maken zich zorgen omdat er licht wordt gebruikt tijdens het proces. Maar het is belangrijk om te weten dat het licht dat wordt gebruikt bij laserontharing niet hetzelfde is als het schadelijke UV-licht van de zon of zonnebanken. UV-licht kan cellen beschadigen en het risico op kanker verhogen, maar het licht bij laserontharing werkt anders.


Tijdens laserontharing richt een speciaal soort licht zich op de kleine zakjes in je huid waaruit haar groeit, de haarzakjes genoemd. Dit licht wordt opgenomen door de kleur van het haar, waardoor het zakje wordt beschadigd en het haar niet meer teruggroeit. Omdat dit proces geen UV-licht omvat, heeft het niet dezelfde risico's voor je huidcellen en verhoogt het niet het risico op kanker.


Veel studies hebben de veiligheid van laserontharing onderzocht en ze concluderen allemaal dat het veilig is en goed werkt voor langdurige haarverwijdering.


Welke soorten lasers worden gebruikt voor ontharing?


Over de hele wereld gebruiken schoonheidssalons verschillende lasers voor ontharing en andere behandelingen. Maar in Amsterdam gebruikt een goede laserontharing service meestal deze soort lasers.


Alexandrietlaser:

Deze laser wordt vaak gebruikt voor ontharing, vooral bij lichtere huidtinten. De specifieke golflengte richt zich effectief op het melanine in de haarzakjes, zodat deze worden uitgeschakeld en toekomstige haargroei wordt voorkomen. Er is geen bewijs dat Alexandrietlasers kanker veroorzaakt wanneer ze voor ontharing worden gebruikt.


Diodelaser:

Deze laser is veelzijdig en geschikt voor vele huidtinten. Hij werkt door het pigment in de haarzakjes te raken, waardoor ze effectief worden uitgeschakeld. Net als bij Alexandrietlasers zijn er geen aanwijzingen dat Diodelasers kanker veroorzaken wanneer ze voor ontharing worden gebruikt.


Nd:YAG-laser:

Deze laser is ideaal voor donkerdere huidtinten, omdat hij dieper in de huid kan doordringen zonder schade te veroorzaken. Hij richt zich op het melanine in de haarzakjes en zorgt voor efficiënte ontharing. Net als andere soorten lasers die voor ontharing worden gebruikt is er geen bewijs dat Nd:YAG-lasers kanker veroorzaakt.



Waarom worden lasers voor ontharing als veilig beschouwd?


De lasers die worden gebruikt bij ontharing zenden een soort straling uit, genaamd niet-ioniserende straling, dat voor jouw huid geen bedreiging is. Dit betekent dat laserontharing veilig is voor de meeste mensen.


Tijdens de procedure zenden deze lasers een speciaal soort licht uit dat zich richt op het pigment (melanine) in de haarzakjes. Dit beschadigt de haarzakjes, waardoor het haar niet meer teruggroeit.


Het is belangrijk om te weten dat dit licht anders is dan het schadelijke UV-licht dat je vindt in zonlicht of zonnebanken. Daarom kan alleen UV-licht DNA beschadigen en het risico op kanker verhogen.


Omdat laserontharing gebruikmaakt van niet-ioniserende straling, heeft het niet genoeg energie om atomen of moleculen te veranderen, zoals ioniserende straling wel doet.


Daarom wordt laserontharing als veilig en effectief beschouwd voor het verminderen van haargroei op de lange termijn, vooral wanneer het wordt uitgevoerd door getrainde professionals met de juiste apparatuur en methoden.



De aard van niet-ioniserende straling die wordt gebruikt in laserontharing:


  • Niet-ioniserende straling die wordt gebruikt in laserontharing valt binnen het spectrum van zichtbaar of infrarood licht. 


  • Deze lasers zenden lichtenergie uit die wordt geabsorbeerd door het pigment (melanine) in de haarzakjes. 


  • De geabsorbeerde lichtenergie wordt omgezet in warmte, wat het haarzakje beschadigt en zo toekomstige haargroei tegengaat. 


  • Deze lasers zijn ontworpen om te werken op specifieke golflengten die geoptimaliseerd zijn voor ontharing, terwijl de nadelige effecten op het omliggende huidweefsel worden geminimaliseerd.



Ondersteunen dermatologen laserontharing?


Dermatologen ondersteunen laserontharing omdat het veilig is en goed werkt om ongewenst haar te verwijderen. Organisaties zoals de American Society for Dermatologic Surgery hebben ook bevestigd dat het een effectieve manier van ontharen is.


Het werkt door een speciaal soort licht uit te zenden dat geen schade veroorzaakt. Dit licht richt zich op het pigment in je haar dat het zijn kleur geeft. Wanneer het licht wordt geabsorbeerd, wordt het omgezet in warmte en stopt dit de haargroei. Het beschadigt de huid rondom het haar niet.


Hoewel veel mensen het gebruiken en het geweldig vinden, zeggen dermatologen dat het belangrijk is om een goede schoonheidssalon of kliniek voor de behandeling te kiezen. Een expert die weet wat hij of zij doet, kan ervoor zorgen dat de behandeling veilig is en goed voor je werkt. Dus als je laserontharing in Amsterdam wilt, is het het beste om naar een plek te gaan met gecertificeerde professionals die een goede reputatie hebben. Zo kun je de beste resultaten krijgen en problemen voorkomen.


Laatste woorden


Ondanks wat veel mensen denken, krijg je geen kanker van laserontharing. Wetenschappers én artsen hebben dit onderzocht en ontdekt dat het gewoon een mythe is. Het speciale soort licht dat bij laserontharing wordt gebruikt, dringt alleen door in je haar en gaat niet diep genoeg om schade te veroorzaken zoals kanker. Wanneer het wordt uitgevoerd door de juiste mensen, zoals getrainde professionals, is laserontharing veilig en effectief. Dus als je overweegt om laserontharing te laten doen in Amsterdam of ergens anders in Nederland, zorg er dan voor dat je naar een goede plek gaat met mensen die weten wat ze doen. Het is belangrijk om de feiten op een rijtje te hebben en betrouwbare bronnen bekijkt bij het nemen van beslissingen over hoe je voor jezelf zorgt.



Veelgestelde Vragen


Veroorzaakt laserontharing kanker?


Nee, laserontharing verhoogt je kans op kanker niet. Wetenschappers hebben gecontroleerd en ontdekt dat het speciale licht dat bij laserontharing wordt gebruikt niet diep genoeg in je huid doordringt om kanker te veroorzaken.


Zijn er op de lange termijn kankerrisico's verbonden aan laserontharing?


Het is echt zeldzaam dat laserontharing op de lange termijn risico's voor kanker met zich meebrengt. Er zijn veel studies uitgevoerd en experts zeggen dat het veilig is, vooral wanneer het wordt uitgevoerd door getrainde professionals met de juiste apparatuur.


Kan laserontharing huidproblemen verergeren die mogelijk tot kanker kunnen leiden?


Nee, laserontharing verergert geen huidproblemen die mogelijk tot kanker kunnen leiden. Sterker nog, het kan soms helpen bij huidproblemen door irritatie van scheren of waxen te verminderen.


Comments


bottom of page